ADATVÉDELEM
ÍRJON NEKÜNK
ELÉRHETŐSÉGEK
PROJEKT LEÍRÁSA

Szentlõrinci projekt 

Szentlõrincen a PannErgy Geotermikus Erõmûvek Zrt. 2007. júniusában kötött együttmûködési megállapodást az önkormányzattal, majd 2008. novemberben megalakult a Szentlõrinci Geotermia Zrt. a PannErgy Geotermikus Erõmûvek Zrt. 90%-os és Szentlõrinc önkormányzatának 10%-os tulajdonával.

A 2009. tavaszán indult sikeres fúrás méréseinek alapján a szentlõrinci kútból kitermelhetõ maximum 86 Celsius fokos víz hasznosítható, amivel teljes egészében kiváltható Szentlõrinc jelenlegi földgázalapú távhõszolgáltatása. A kút által értékesíthetõ hõ mennyisége, figyelembe véve a helyi átlag hõmérsékleti adottságokat 50-55.000 GJ lehet évente. A Szentlõrinci Geotermia Zrt. 2010. júniusában 15 évre szóló és további öt évre meghosszabbítható szerzõdést kötött Szentlõrinc Város Önkormányzatával, mely alapján a város jelenlegi távhõrendszerét üzemeltetõ távhõszolgáltató cég számára szállítja a geotermikus energiaforrásból származó hõenergiát.

 
  • A fejlesztésnek köszönhetõen mintegy 900 lakást azonnal a geotermikus rendszer üzembe helyezésekor, valamint a késõbbi távhõhálózati bõvítések után a közintézményeket a gázhoz viszonyítva olcsóbb és környezetbarát geotermikus energiával fogják fûteni Szentlõrincen. A fûtésre használt és a helyi hõerõmûtõl visszaérkezõ vizet üvegházak fûtésére is fel lehet használni.
  • A távfûtéses lakásban élõ emberek kiszámítható, zöld energiával fûthetik lakásaikat, mely nem utolsó sorban olcsóbb is, mint a szénhidrogén alapú energiahordozók.
  • 1,9 millió kg CO2 kibocsátás takarítható meg a jelenlegi gázalapú szentlõrinci távfûtéshez képest, további távhõhálózati bõvítések következtében emellett még kb. 1 millió kg CO2 megtakarítást lehet elérni, nem beszélve az üvegházas hasznosítás által spórolható széndioxid mennyiségrõl. Ezzel az ország számára fontos széndioxid kvóta megtakarítás érhetõ el, és tisztább levegõjû lesz Szentlõrinci városa.
  • A szentlõrinci geotermikus beruházás révén az önkormányzat közvetlenül a távhõellátás fejlesztése révén, illetve közvetve - a gazdasági tevékenységen keresztül generált adóbevétel révén - járulhat hozzá a lakosság életminõségének javításához. Emellett a lakossági távfûtés és a használati meleg víz ára függetlenedik az egyre növekvõ gázártól.